FaQ

FaQ

Työpaikka muuttuu

Palkanmaksajan tai työpaikan vaihto

Kun vaihdat työpaikkaa tai ammattia, muistathan ilmoittaa vaihdoksesta Teollisuusliittoon tai tee työpaikallasi uusi perintäsopimus, jonka löydät sivun alalaidasta. Saat apua luottamusmieheltä, jos työpaikallasi on sellainen valittu. Ilmoita liittoon myös kaikista rinnakkaisista työsuhteistasi, esim. jos teet kahta eri työtä.

Jäsenmaksujen perimisestä tehty perintäsopimus sinun ja työnantajan kanssa koskee aina vain yhtä työnantajaa. Kun määräaikainen työsopimus päättyy, päättyy samalla perintäsopimuksen mukainen työnantajan jäsenmaksuperintä. Jos ja kun työt jatkuvat, pitää aina tehdä myös uusi perintäsopimus. Kun työt alkavat uudestaan, kannattaa palkkalaskelmasta tarkistaa, että perintä on lähtenyt käyntiin.

Työpaikkatietojen päivitys on tärkeää: se auttaa edunvalvonnassa ja lisäksi saat juuri omaa ammattiasi koskevaa postia.

(lähde: https://www.teollisuusliitto.fi/jasenyys/jasenmaksu-jasenmaksulaskuri/palkanmaksajan-tai-tyopaikan-vaihto/)

Itsemaksava jäsen

Voit huolehtia jäsenmaksusi maksamisesta myös itse, jos työnantaja ei peri sitä palkastasi. Tällöin ilmoitat siitä perintäsopimuksessa tai voit ilmoittaa suoraan jäsenyysyksikköön. Sinulle lähetetään vuosittain viitelista, jolla maksat jäsenmaksusi kuukausittain. Muista maksaa jäsenmaksusi aina oikean kuukauden viitenumerolla.

Jäsenmaksuviitteet lähtevät vuosittain kaikille, jotka eivät ole työnantajaperinnässä, huolimatta siitä, onko juuri silloin vapautettuna jäsenmaksuista. Viitteet kannattaa säilyttää mahdollista uutta palkkatyötä varten.

Jos joudut työttömäksi, maksa jäsenmaksusi työttömyyden alkuun asti ja oikean suuruisena. Näin vältät tilanteen, jossa mahdollinen työttömyyspäivärahasi hylätään siitä syystä, että olet laiminlyönyt jäsenmaksusi maksamalla vähemmän kuin ansiotulosi edellyttäisivät.

Jos olet aiemmin ollut työnantajaperinnässä ja uusi työnantajasi ei perikään jäsenmaksua palkastasi, pyydä mahdollisimman nopeasti itsemaksavan jäsenmaksuviitteet, jotta jäsenmaksut jatkuvat mahdollisimman katkeamattomana. Jos jäsenmaksuja on kuitenkin jäänyt maksamatta, ilmoita siitä jäsenyysyksikköön. Saat sille ajalle jäsenmaksulaskun.

Lisätietoa ja lähde: https://www.teollisuusliitto.fi/jasenyys/jasenmaksu-jasenmaksulaskuri/itsemaksava-jasen/

Jäsenmaksuvapautus

Olet vapautettu jäsenmaksusta, kun olet vailla palkkatuloja ollessasi

 • työttömänä työnhakijana. Myöskään ansiosidonnaisesta päivärahasta ei makseta jäsenmaksua.
 • palkattomalla sairauslomalla
 • kuntoutustuella tai -rahalla
 • tapaturmavakuutuslain mukaisella päivärahalla, mikäli jäsenelle ei makseta palkkaa
 • työkyvyttömyyseläkkeellä
 • opiskelemassa
 • perhevapaalla tai omaishoitajana
 • suorittamassa asevelvollisuutta, aseetonta- tai siviilipalvelusta
 • palkattomalla vuorotteluvapaalla. Mahdollisesta toisesta palkkatyöstä maksetaan jäsenmaksu normaalisti.
 • suorittamassa vapausrangaistusta
 • liiton hallituksen hyväksymässä työtaistelussa tai työnantajien julistamassa työsulussa

Ilmoita aina jäsenmaksuvapautuksista jäsenyysyksikköön, aluetoimistoon tai ammattiosastoosi. Teollisuusliitto ei esimerkiksi saa tietoja äitiys- tai hoitovapaista suoraan työnantajalta tai työmarkkinatuesta Kelalta, joten oma aktiivisuutesi on tärkeää. Voit ilmoittaa jäsenmaksuvapautuksesta myös sähköisessä asioinnissa. Mikäli et löydä oikeaa jäsenmaksuvapautusta, ole yhteydessä jäsenpalveluun.

Jos olet Kelan korvaaman työttömyyden tai sairauden takia kokonaan vailla ansiotuloja, ota yhteys ammattiosastoosi tai liiton jäsenyysyksikköön vähintään puolivuosittain, jotta sinulle voidaan viedä tieto jäsenmaksuista vapautumisesta.

Jos olet poissa työelämästä pidemmän aikaa ja palaat takaisin, muistathan tarkistaa palkkalaskelmasta, että jäsenmaksut peritään palkasta. Jos maksat jäsenmaksut itse ja olet kadottanut jäsenmaksuviitteet, ota yhteys jäsenyysyksikköön.

(lähde: https://www.teollisuusliitto.fi/jasenyys/jasenmaksu-jasenmaksulaskuri/jasenmaksuvapautus/)